My Buddies

Jom Baca Entry Menarik Ni !

Tuesday, 6 May 2014

Tutorial : Jumlah Pengunjung Di Bahagian Atas Blog (Silent Reader[s])

Noor Hayati | 2:08 pm | 3Comments |

Salam. 

Hi guys! Today, hari nih kitew akan belajar mcamana cara nak buad silent reader kat blog. Apa tuh silent reader? Meh sini tiey tunjukkan ek..


Nampak tak words yang bertanda merah  " 2 orang tengah online" kat atas tuh? Haa. Tu lah silent reader. So kita boleh nampak la sapa yang usha-usha blog kita diam-diam tuh. Hihi.

Jom start!

1. First, korang sign up dulu kat sini

2.  Tekan sign up then akan keluar macam nih.


3. Fill in. Then tekan register okay? Pas tuh akan keluar macam nih.


4. So, maknanya korang kena verify dulu lah kat email korang.  Dorang akan bagi link freeline user tu kat email korang.  Bila korang dah click link tuh dia akan keluar macam nih la.


5. Lepas tuh, fill email and password korang untuk log in.

6.  Click pada Link Codes.  Letak URL blog korang macam nih.



7. Tekan ADD. Automatik akan keluar macam nih. Isi korak merah kat bawah.


8. Lepas tekan generate, copy code.

9. Now, code korang yang tadi tuh paste kat tulisan warna MERAH kat bawah nih.

<div style="position: fixed; top: 3px; left:3px;"><div style="margin-left: .1em; margin-right: .1em" class="linkopacity" href="#" rel="nofollow" target="_blank" imageanchor="1"><span style="background-url:http://i1218.photobucket.com/albums/dd417/cheesweet/stripes.gif; color: #000000; padding: 3px 4px; border-bottom: 0px #FFFFFF dotted;">KOD JUMLAH PENGUNJUNG</span></div></div>


10. Save kat HTML/Javascript. Siap!

Semoga Berjaya!

credit gambar to : Lyssa

Thank you for coming : )

3 comments:

Farah Waheda Wahid said...

great piece of sharing tiey..

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Jom join GA saya..
http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/05/happy-hour-giveaway_5.html

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Jom join GA saya..
http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/05/happy-hour-giveaway_5.html