My Buddies

Jom Baca Entry Menarik Ni !

Tuesday, 23 December 2014

JUBAH AISYAA SEQUIN HOT SELLING !!

Noor Hayati | 11:00 am | 0Comments |

SALAM.

RM85SM / RM90 SS (include postage)
MATERIAL : SATIN + SEQUIN LACE
UKURAN : free size ( FIT XS - L )
BAHU 16
DADA 32-38
PINGGUL 44
LABUH - 57 inci
PANJANG LENGAN - 23.5 inci

** Lace sequin mewah di lengan
** Ada zip di lengan 'mesra wuduk'
** BF friendly (butang di dada)
** Pilihan warna yg sangat menarik










BERMINAT ? BOLEH WHATSAPP ATAU INBOX 019-5369015


Thank you for coming : )

Monday, 22 December 2014

GIVEAWAY KUSARAH 2014

Noor Hayati | 5:54 pm | 2Comments |


salam.


*klik banner untuk join

Syarat-syarat penyertaan;
  • Warganegara Malaysia
  • Seorang blogger sama ada lelaki atau perempuan
  • Patuhi semua syarat yang ditetapkan
Start : 25 November 2014
Deadline : 25 December 2014
Winner Announce : 27 December 2014 (My Birthday! Tick on your calendar :p)


PRIZES

Top Refferral; [ 1 Winner ]
  • Tribal Blouse
  • 2x Button Badge

Top Comment in your entry (more than 40 comment); [ 1 Winner ]
  • 2x Chiffon Shawl 

Random Winner; [ 5 Winner ]
  • 5x Mystery Gift

Thank you for coming : )

Saturday, 20 December 2014

Roti Manis Lembut Gebu

Noor Hayati | 3:00 pm | 0Comments |

SALAM.




Sumber : Anie Japri
Bahan :
500 G TEPUNG HIGH PROTIEN
250 ML AIR SEJUK PETI
1 BIJI TELUR
30 G SUSU TEPUNG
80 G BUTTER @MAJERIN
1 SUDU KECIL GARAM
85 G GULA
1 PAKET YIS(11GM)
CARA:
MASUKKAN SEMU BAHAN CECAIR KE DLM BREAD MAKER.
MASUKKAN BAHAN2 KERING.SET NO 8 UTK DOUGH.
DAH SIAP KELUARKAN DOH DAN BENTUKKAN.
BIAR DOH NAIK SEKALI GANDA.
BAKAR SUHU 160C-15-20 MINIT..

MASA MEMBAKAR IKUT KEADAAN SUHU OVEN MASING2
Cara ( Guna Mixer ) :
Satukan semua bhn2 kering kecuali garam dalam bowl.
Masukan butter / marjerin, putar perlahan sambil masukkan telur, garam dan air sejuk..
Tukar speed laju dan putar lagi hingga doh licin, kental seperti gmbr dibawah...
Masukkan doh kedalam mangkuk besar, tutup dengan kain bersih lembab dan biar doh naik lebih kurang 45 minit...
Kluarkan, tumbuk2 (Biar Angin Keluar) dan uli doh sebentar menggunakan tangan dan terus bentukkan doh itu.
Biarkan naik sekali lagi dan sapu kuning telur dan bakar selama 30 minit dengan suhu 150c.
Kluarkan roti dan sapu marjerin..
Sedia dimakan..

Thank you for coming : )

Wednesday, 17 December 2014

BERHATI-HATI DENGAN 4 MAKANAN INI !!

Noor Hayati | 4:30 pm | 1Comments |

SALAM.



BERHATI-HATI DENGAN 4 MAKANAN INI
Mee Segera
Tahu tak kenapa mee segera boleh tahan lama dalam keadaan keras dan akan menjadi lembut apabila direndam dengan air panas? Ini disebabkan oleh kandungan wax(lilin) dalam mee tersebut yang membolehkannya tahan lama. Katakanlah, hari ini anda makan mee segera , dan esoknya korang terasa nak makan mee segera lagi, jangan makan ok. Pastikan anda makan 3 hari berikutnya kerana wax mengambil masa selama 3 hari untuk dihadam. Bayangkanlah kalau anda makan mee segera setiap hari, berapa banyak kandungan wax yang terkumpul dalam perut anda. Dan ini sebenarnya boleh menyebabkan kanser yang boleh membawa maut.

Sardin
Pemerhatian pertama atau kes pertama yang digunakan sebagai bahan bukti betapa buruknya amalan makan sardin ialah ketumbuhan fibroid di dalam rahim. Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign yang tidak merebak ke bahagian lain tubuh. Sebenarnya berdasarkan pemerhatian- pemerhatian lalu ini boleh dirumuskan seolah-olah di dalam tin ikan sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen (bahan kimia penyebab kanser). Apabila kerap dan sudah cukup tempuhnya, ia akan menyebabkan tumor atau kanser sama ada benign atau malignan.

Minuman 3 in 1
Persatuan Pengguna Pulau Pinang(CAP) mendakwa seorang yang minum sebanyak 20 gelas 3 in 1 dalam masa sebulan berpotensi untuk menghidap lebih dari 60 jenis penyakit kronik. Berdasarkan kajian yang telah dibuat sejak 10 tahun lalu ke atas satu pek minuman coklat 3 in 1 seberat 28 gram,terdapat 55.6 % kandungan gula di dalamnya yang bersamaan 3 sudu teh manakala kopi (20 gram) ialah sebanyak 51.5 % kandungan gula bersamaan dengan dua sudu teh gula. Besar kemungkinan kadar kandungan gula yang dimasukkan dalam pek itu kini ditambah sebanyak dua kali ganda selain krimmer.

Panadol
Panadol adalah ubat yang bertoksik kepada tubuh manusia. Ia akan merosakkan organ hati dan Panadol akan tinggal di dalam tubuh manusia selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Panadol ni sebenarnya adalah sejenis “painkiller”, semakin banyak kita consumed, semakin lama semakin kurang kesannya pada badan kita. Bererti kita perlukan dos yang lebih lagi bila ia kurang berkesan Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka yang terpaksa melahirkan anak secara bedah, ubat tahan sakit yang diberi mestilah tinggi dosnya. Tapi kalau terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup dos ubat tahan sakit yang diberi tadi akan memberikan kesan sifar terhadap kesakitan yang kita alami dan kita perlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit.

Seboleh bolehnya elakkan la 4 jenis makanan kat atas. Cari makanan alternatif lain macam roti(terutama roti serat), biskut, dan lain lain yang bukan makanan segera. Sayangi diri kita, kalau dah sakit nanti lagi banyak duit yang kita kena keluarkan....

Thank you for coming : )

Sunday, 14 December 2014

Ayam Goreng Pandan

Noor Hayati | 2:00 pm | 0Comments |

SALAM.

Bahan2nya :
1kg peha Ayam Segar
3 batang serai – dikisar
1 inch halia – dikisar
1/2 inch lengkuas – dikisar
4 ulas bawang putih – dikisar
1 sudu teh serbuk kunyit
Gram & gula pasir/merah secukup rasa
Secukup daun pandan untuk dibalut pada ayam
Minyak 3 sudu besar digaulkan pada ayam
Batang lidih (Tooth Picks)
Minyak secukup untuk menggoreng

Cara2nya :
Gaulkan ayam bersama rempah2 yang dikisar, perap ayam nya dalam 1 jam. Balutkan ayam bersama daun pandan dan ketik dengan lidi. Panaskan minyak secukup untuk digoreng. Sajikan dengan nasi panas dan juadah lain. Cicah dengan cili sos.

Thank you for coming : )

Friday, 12 December 2014

Kek Pisang Blended

Noor Hayati | 10:00 am | 0Comments |
SALAM.
1 cawan gula
1 cawan minyak masak
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh sodabikabonat
3 biji telur
4 biji pisang berangan or 11 biji pisang emas


cara yg mudah..
-masukkan semua bahan ke dalam blender
-balik dan gaul kan supaya rata
-masuk kan dalam paper cup..
-kukus 10-15 minit..

*siap~selamat mencuba...

Thank you for coming : )

Thursday, 11 December 2014

Khasiat Air Kelapa Muda

Noor Hayati | 2:30 pm | 1Comments |

Salam.



Air kelapa muda juga boleh digunakan untuk perubatan kerana sifatnya yang semulajadi dan datang terus dari alam. Seelok-elok air kelapa adalah air kelapa muda yang diambil dari pokoknya.
Air kelapa muda yang telah diruqyah apabila dicampurkan dengan sedikit garam bukit sangat bagus untuk rawatan santau dan batuk berdarah. Lebih-lebih lagi kalau sudah diruqyah dengan ayat-ayat al Quran, selawat dan doa-doa kesembuhan yang warid dari Rasululullah saw.
Air kelapa yang dicampur dengan garam bukit juga sangat bagus untuk rawatan ketagihan dadah, rokok dan seumpama dengannya. Kaedah ruqyah yang sesuai untuk rawatan tersebut adalah membacakan 40 kali al Fatihah kepada campuran tersebut.

Air kelapa mempunyai banyak khasiat yang dibuktikan secara saintifik. Antaranya:
(1) Khasiat air kelapa membantu untuk menyejukkan tubuh seseorang dan menormalkan suhu didalam badan.
(2) Air kelapa mampu untuk menambahkan lagi kandungan air dalam badan dan mengelakkan daripada tubuh anda terhidrasi. Selain itu, khasiat air kelapa juga boleh dijadikan minuman tenaga.
(3) Air kelapa juga adalah merupakan ejen pengangkut khasiat seperti nutrien dan oksigen ke sel tubuh seseorang.
(4) Apabila seseorang bersenam, tubuh mereka akan mengeluarkan air dari dalam badan (peluh), air kelapa boleh dijadikan minuman berkhasiat untuk menambah semula kandungan air didalam badan anda.
(5) Khasiat yang ada didalam air kelapa membantu untuk meningkatkan kadar metabolisme seseorang.
(6) Air kelapa boleh dijadikan sebagai minuman diet. Ia kerana khasiatnya juga turut membantu untuk mengurangkan berat badan seseorang.
(7) Khasiat air kelapa turut membantu untuk menyahtoksik dan juga melawan kuman didalam tubuh anda.
(8) Air kelapa turut boleh digunakan sebagai rawatan sembelit. Ini kerana khasiatnya membantu untuk membersihkan laluan sistem pencernaan seseorang dan mengelakkan daripada tersumbat.
(9) Seorang peminum air kelapa juga akan meningkatkan sistem imunisasi didalam badan mereka. Khasiat ini berguna untuk melawan penyakit.
(10) Kajian saintifik juga menunjukkan khasiat air kelapa mampu untuk mengawal penyakit diabetis.
(11) Khasiat air kelapa terkenal untuk membantu tubuh melawan panyakit selesema, demam dan juga AIDS.
(12) Air kelapa membantu untuk menstabilkan PH tubuh seseorang dan juga berkhasiat untuk mengurangkan risiko kanser.
(13) Khasiat air kelapa turut digunakan untuk merawat penyakit buah pinggang dan juga batu karang.
(14) Khasiat air kelapa membantu untuk melancarkan lagi peredaran darah didalam tubuh seseorang.
Buah kelapa yang sudah gugur, tidaklah terjamin airnya masih elok atau tidak.

Thank you for coming : )

Wednesday, 10 December 2014

BAHAYA “RUMPAI MIANG MEXICO”!!

Noor Hayati | 10:24 pm | 0Comments |


SALAM.


KEJADIAN ALAHAN KULIT DAN GEJALA GANGGUAN SISTEM PERNAFASAN AKIBAT TERDEDAH KEPADA “RUMPAI MIANG MEXICO”
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin merujuk kepada keratan akhbar The Star bertarikh 09 Disember 2014 yang melaporkan kejadian alahan pada kulit dan gejala gangguan pada sistem pernafasan di kalangan pekerja ladang kelapa sawit di Sidam Kedah. Laporan tersebut menyatakan kemungkinan kejadian tersebut adalah berkaitan dengan “Rumpai Miang Mexico (Parthenium hysterophorus)”.
Untuk makluman, “Rumpai Miang Mexico” adalah sejenis tumbuhan liar yang berasal dari beberapa negara di Amerika Selatan dan Utara sebelum tersebar ke Asia, Afrika dan Australia. Rumpai ini dikatakan berbahaya kerana boleh memberi kesan yang teruk kepada ekosistem semulajadi, sektor pertanian dan ternakan serta menyebabkan alahan kepada manusia.
Bahan kimia yang terdapat pada rumpai Miang Mexico (debunga, bahagian akar, daun dan batang) iaitu parthenin, hymenin dan ambrosin dikenalpasti boleh memberi kesan ke atas kesihatan manusia. Golongan yang berisiko adalah mereka yang terdedah secara langsung dengan “Rumpai Miang Mexico” terutamanya kanak-kanak dan orang tua. Namun begitu, tidak semua yang terdedah mengalami reaksi alahan atau alergi. Sesetengah orang mengalami gejala apabila pendedahan berterusan dan berulang kali. Gejala daripada tindakbalas alahan adalah seperti ruam kulit, kulit mengelupas, gatal-gatal pada kulit, mata bengkak, dan allergic rhinitis serta gangguan pada sistem pernafasan seperti selsema dan asma.
Berdasarkan maklumat terkini, didapati tiada peningkatan tren pesakit dengan gejala alahan kulit dan pernafasan seperti asma dilaporkan dari fasiliti kesihatan di negeri-negeri yang terlibat seperti Perak, Kedah, Negeri Sembilan dan Selangor.
Sehubungan itu, KKM ingin menasihati orang awam supaya mengelakkan diri daripada terdedah atau tersentuh (contact) dengan “Rumpai Miang Mexico”. Adalah dinasihatkan juga, mereka yang mengalami gejala alahan atau masalah pernafasan akibat terdedah dengan rumpai ini, segera mendapatkan rawatan di fasiliti kesihatan berhampiran dan memaklumkan kepada pengamal perubatan yang merawat berkaitan sejarah pendedahan terhadap rumpai tersebut.
KKM akan memantau situasi kejadian yang melibatkan “Rumpai Miang Mexico” ini dan meminta agar Kementerian atau agensi yang berkaitan mengambil tindakan yang sewajarnya bagi mengawal atau memusnahkan rumpai atau tumbuhan tersebut yang boleh mengakibatkan kesan kesihatan kepada orang awam.
Sekian dan terima kasih.
DATUK DR. NOOR HISHAM BIN ABDULLAH
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia
09 Disember 2014

Thank you for coming : )

Ya.. Sudah Terlalu Lama Menyepi Di Blog Sejak Menjadi OT ..

Noor Hayati | 10:11 pm | 1Comments |

Assalammualaikum..

Yaa, its been a long long time ago. Last update bulan 6 rasanya. Kenapa? Kenapa?
Kerana masaku sebelum ini difokuskan lebih kepada study. Memandangkan diberikan rezeki untuk menjadi pelatih Jurupulih Cara Kerja a.k.a Occupational Therapy di Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Johor Bahru dengan serta merta aku quit dari dunia blog. Dan memandangkan baru hari ini password ku telah recovery so aku pun mula melepaskan kerinduan bersama mu wahai blog.


Jurupulih Cara Kerja? Apa tu ? Fisioterapy tu ke? Yang urut-urut tu ke? Aku pun dulu tak tau langsung apa itu OT.  The answer is no. First question semua orang akan tanya benda yg sama. Lemme explain to u all, Yaa, OT dengan fisio memang mcm sepupu. Tak boleh dipisahkan. OT is a professional job under KKM and it is more towards independence living, atau dalam erti kata lain OT lebih kepada keberdikarian hidup. Contohnya aktiviy daily living, instrumental activity daily living, sleep and rest, work, play, leisure and social. 

So, aktiviti dilakukan kepada patient untuk melatih patient untuk membuat aktiviti tu secara sendiri Eh, banyak cakap pulak dah. HEHE. Overall and as conclusion, bila aku mulai mendalami dan menghayati OT dengan klinikal baru-baru ni, barulah mata terbuka luas dengan pekerjaan OT. Yes! Memang best! Best bila kita tahu tahap pencapaian patient tu dari mula dia cant do anything until he/she can do anything infront of your eyes until discharge. So, kita boleh nampak perkembangan patient depan mata kita sendiri. And the best feeling is, uolls rasa OT sangat hebat sehingga dapat memulihkan pt dari tak boleh gerak jadi beransur pulih dan dapat bergerak semula.

Even baru sem 1 and still freshie, bila kita cuba fahami dan hayati sesuatu benda kebaikan kita akan mulai rasa suka dan yes, pahala sentiasa berpanjangan in shaa Allah. No more regret to keep moving and always understanding more about OT.

Baiklah, sekian dari mak jemah, panjang lebar pulak explaination kite nih. HEHE. Sampai ketemu lagi.
SALAM

Thank you for coming : )

Saturday, 14 June 2014

Rita Rudaini Tuntut Nafkah Tertunggak RM100,000

Noor Hayati | 9:30 am | 0Comments |

Salam.

 Banyak juga tuntutan nafkah tertunggak yang dituntut oleh Rita Rudaini terhadap bekas suaminya, Aidil Zafuan ini. RM100,000 tue. Jumlah tuntutan yang besar ini membabitkan kos bayaran rumah, makan minum, pakaian dan barangan asasi lain. Ia mula dikira sejak Januari 2012, bermakna tuntutan ini adalah untuk tempoh lebih kurang 2 tahun 6 bulan.

rita rudani


Untuk makluman, sebelum ini Rita telah membuat permohonan nafkah sebanyak RM5,392 sebulan merangkumi perbelanjaan makan minum, pengasuh dan juga lampin pakai buang. Namun Aidil menegaskan yang dia hanya mampu membayar RM2,000 sebulan sahaja. Perbicaraan penuh akan berlangsung 30 September ini. Sama-samalah kita nantikan.

P/S : Tapi memang wajarlah apa yang Rita buat nih, nafkah tu kan kewajipan untuk isteri. Biarpun bercerai, tapi kewajiban tetap wajib.


Thank you for coming : )

Friday, 13 June 2014

15 GAMBAR Uqasha Senrose Kini Manis Bertudung

Noor Hayati | 9:19 pm | 1Comments |

Salam.

Pergh~~~ Cantiknya. Memang menawan, manis, jelita dan mempersona sungguh apabila Uqasha Senrose bertudung. Memang boleh tangkap cintan dibuatnya. Hehehe. Tahniah diucapkan kepada Uqasha atas penghijrahan ini. Semoga semakin murah rezeki dan hidup semakin diberkati.

uqasha senrose bertudung


'Saya rasa tak perlulah sampai saya nak kena beritahu satu dunia yang saya kini sudah bertudung. Saya percaya, lambat-laun orang akan tahu juga mengenai perkara ini.
Saya pakai tudung atas diri saya sendiri. Jika pakai kerana dipaksa, perkara ini tidak akan kekal. Saya mahukan yang terbaik untuk diri saya dan jika boleh, saya nak benda ini berterusan. Saya harap orang mendoakan yang baik-baik untuk saya' - Uqasha


uqasha senrose bertudung


uqasha senrose bertudung



uqasha senrose bertudung


uqasha senrose bertudung

uqasha senrose bertudung

uqasha senrose bertudung



uqasha senrose bertudung


uqasha senrose bertudung


uqasha senrose bertudung



uqasha senrose bertudung



uqasha senrose bertudung


uqasha senrose bertudung


uqasha senrose bertudung

P/S : Cantik kan kak Uqasha? Semoga terus istiqamah. Alhamdulilah. Makin bertambah dah artis melayu kita berhijab kan? :D


Thank you for coming : )

Thursday, 12 June 2014

CPUV #9 AND CPC #11 #12 #13 #14

Noor Hayati | 9:59 pm | 4Comments |

Salam

Alhamdulilah. Once again, thanks Nuffnang! Hehe. CPUV from Whisper Mesh & Cotton. CPC from Darlie. Thanks to all bloggers for keep blogwalking and rajin tengok blog tiey yang tak seberapa nih. Hehe. Once again, thank you :)

Thank you for coming : )

Alhamdulilah. Uqasha Senrose Kini Berhijab.

Noor Hayati | 9:43 pm | 2Comments |

Salam.


Kalau anda mengikuti perkembangan Uqasha Senrose melalui akaun Instgram, pasti anda akan perasan yang pelakon ini sudah memuat naik beberapa keping gambar yang menunjukkan dirinya kini bertudung atau berhijab.
Ramai tertanya tanya sama ada benar Uqasha Senrose sudah berhijrah atau sekadar satu lagi tuntutan watak dalam drama yang perlu beliau penuhi. Dalam kenyataan kepada portal GUA hari ini, Uqasha Senrose mengesahkan yang beliau sudah berhijrah.
“Saya rasa tak perlulah sampai saya nak kena beritahu satu dunia yang saya kini sudah bertudung. Saya percaya, lambat-laun orang akan tahu juga mengenai perkara ini,“ jelasnya.
Uqasha Senrose dalam kenyataan sama juga menafikan yang keputusan beliau untuk bertudung didorong oleh faktor luaran terutamanya lelaki dan berharap perkara baik ini akan kekal.
“Saya pakai tudung atas diri saya sendiri. Jika pakai kerana dipaksa, perkara ini tidak akan kekal. Saya mahukan yang terbaik untuk diri saya dan jika boleh, saya nak benda ini berterusan. Saya harap orang mendoakan yang baik-baik untuk saya,“ tambahnya.
Baguslah Uqasha Senrose sudah mahu berubah ke arah yang lebih baik, bukan tidak baik sebelum namun perubahan itu perlu ‘kan untuk semua orang. Tahniah

CC : R



Thank you for coming : )

Wednesday, 11 June 2014

Alhamdulilah.

Noor Hayati | 5:48 pm | 0Comments |


Salam. Mungkin sebelum ni tiey kurang bergiat aktif dengan dunia blog, bukan juga sebelum ini, malah juga selepas ini. Sebelum itu, tiey panjatkan kesyukuran ke hadrat ilahi kerana telah memberikan peluang cerah kepada tiey dalam tawaran Jurupulih Perubatan Cara Kerja. Alhamdulilah. Setahun menanti sebagai calon simpanan akhirnya kali nie ada rezeki buat tiey. Syukur sangat-sangat.

I'm sorry if lepas nih dah tak dapat nak bergiat aktif. So sorry. Tiey nak fokus dengan study and cabaran yang bakal tiey tempuhi. Oh ya, tak ketinggalan untuk say hai Johorian! See u there. Hhehe. Kalau boleh dan rajin jenguklah tiey kat KSKB Johor nanti yea! 

K, bai! :)

Thank you for coming : )

Giveaway Cash RM350 by Emas Putih

Noor Hayati | 11:44 am | 1Comments |
As-Salam

[Siala nak join sila tekan banner di atas]

Giveaway Cash RM350 by Emas Putih ini di anjurkan oeh Emas Putih dan disponser oleh Emas PutihNasibah KhushairyKasih Lestari Abadi Nor Farihan AyobNannie Isa , dan yangbaik .


Thank you for coming : )

Monday, 9 June 2014

Giveaway Jun by Syira Lokman.

Noor Hayati | 8:21 pm | 4Comments |

Salam.


click banner to join

Senarai hadiah :

Lavanessa Swiss Professional Skin Care Treatment 10 pcs Rm125 x1- Akif Imtiyaz
Halfmoon Glitter Shawl x1 - Efa
Custom Made Lace Shawl x1- Efa
Novel karya Hilal Asyraf x1- Edo Hayra
Diy brooch x5- Eymasu craft
Mini Notebook x1 - Umira
Kad Blogger x5- Ana Ahmad

Topup RM5 x2 -Hani
Topup RM5 x2 - Siti Hajar
Topup RM5 x2 - Diba
Topup RM1O x1-Iskandar Daughter
Topup RM10 x2 -Fatihah

Edit Full Template x2 - Myra Azmee
Review blog x 2 -Syira
Bloglist 2014 x3 - Syira


Thank you for coming : )

Saturday, 31 May 2014

KELEBIHAN DAN KEISTIMEWAAN BULAN SYAABAN

Noor Hayati | 9:30 pm | 0Comments |

Salam.

Rai Bulan Rasulullah

BULAN Syaaban merupakan di antara bulan yang mulia dan mempunyai beberapa kelebihan dan keistimewaan tertentu. Padanya digalakkan untuk memperbanyakkan ibadat seperti mana di bulan Ramadan, Rejab, Muharam dan lain-lain bulan. Di samping itu juga bulan Syaaban ini adalah bulan untuk persediaan bagi menyambut ketibaan bulan Ramadan.
Bulan Syaaban mempunyai keistimewaan tersendiri dalam Islam seperti bulan lain yang turut mempunyai kelebihan sehingga menyebabkan kehadirannya sentiasa ditunggu oleh mereka yang suka beribadat sebagai salah satu jalan untuk mencari dan mendapat keredaan-Nya.
Syaaban adalah antara bulan paling dicintai Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam dan Baginda akan lebih banyak melakukan ibadat puasa pada bulan ini. Amalan Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam patut dicontohi kerana selain memperbanyakkan amal kebajikan ia juga sebagai latihan rohani ke arah mempersiapkan diri menyambut kedatangan bulan Ramadan.
Keistemewaan bulan ini ialah seluruh amalan manusia diangkat untuk dihadapkan kepada Allah Subhanahu Wata’ala, maka sewajarnyalah sepanjang bulan ini diisikan dengan amal ibadah dan kebajikan.

Thank you for coming : )

Friday, 30 May 2014

Hukum Puasa Hari Jumaat

Noor Hayati | 9:28 pm | 0Comments |

Salam.

Memandangkan bulan Ramadhan yang bakal menjelang beberapa hari lagi, In shaa Allah. So, mesti uolls khususnya wanita sedang sibuk nak qada puasa kan? Tipu lah kalau tak kan. Hi-5 ! Kita sama. Hee. So, berbalik kepada cerita tadi, tiey actually puasa qada hari nih, then mak su cakap kalau posa hari jumaat kena puasa hari sabtu jugak. So, aku pun mulai blurr. Sebab tak pernah dengar pasal tu. Then, aku pun seravy-servay kat internet  untuk mengesahkan kesahihanya.


Dari Hadith dan pandangan ulama'-ulama' ini, menunjukkan bahawa adalah makruh berpuasa 1 hari atau dikhususkan berpuasa satu hari pada hari Jumaat. Yang dimaksudkan berpuasa itu merujuk kepada puasa sunat. Mereka yang melakukan puasa Qadha' Ramadhan dikecualikan dari tegahan ini. Menurut fatwa yang dikeluarkan oleh Al-Lajnah Al-Daa'imah Arab Saudi :-

فيجوز للمسلم أن يصوم يوم الجمعة قضاء عن يوم رمضان ولو منفرداً

"Dibenarkan bagi seseorang Islam berpuasa pada hari Jumaat bagi mengqadha' puasa Ramadhanwalaupun berpuasa 1 hari" - [Al-Lajnah Al-Daa'imah, 10/347].

Kesimpulannya, mengkhususkan melakukan puasa sunat atau Solat malam pada hari Jumaat adalah perkara yang ditegahkecuali bagi mereka yang sentiasa melakukan amalan tersebut, seperti kebiasaan berpuasa dipertegahan bulan hijrah yang kebetulan jatuh pada hari Jumaat. Bagi mereka yang melakukan qadha' puasa Ramadhan, tidaklah ditegah melakukan puasa dihari tersebut. wallahu 'alam.



Ditegah berpuasa sunat hari Jumaat kecuali orang yang biasa berpuasa (macam puasa Nabi Daud sehari puasa sehari berbuka) atau yang biasa berpuasa pada pertengahan bulan hijrah.  Puasa ganti ramadhan TIDAK di tegah.

Selanjutnya uolls boleh baca kat sini 

So, before this nih pun tiey masih ingat jugak cakap ustazah kat sekolah dulu, tak makruh dan sah kalau nak qada puasa pada hari jumaat. Kecuali kalau puasa SUNAT, ulang sekali lagi, puasa SUNAT.

p/s : Sama-samalah kita saling mengingati dan berkongsi maklumat. Memandangkan tiey pun tak lah pakar sangat bab-bab agama dan perlu mendalaminya lagi, tak salahkan kalau kita saling berkongsi info mengenai agama? :D

Allahu'alam. Salam.

Thank you for coming : )

Wednesday, 14 May 2014

Awas Bagi Mereka Yang Mengambil Ubat Pelansing!

Noor Hayati | 12:18 pm | 4Comments |

Salam.







Senarai Ubat Pelansing & Kurus yang mengandungi Sibutramine..
Bahaya Sibutramine yang dicampurkan dalam ubat kurus & pelansing kerana ia bertindak sebagai perencat selera makan di otak. Sesiapa yg mengambilnya akan rasa tidak lapar dan tidak mahu makan
Antara kesan sampingan sibutramine:
Stroke
Sakit jantung
Sakit dada
Sesak nafas
Kemurungan
Kekeliruan
Kekejangan otot
Sawan
Jantung degup laju
Pening - pening

Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) telah menggantung semua pendaftaran produk yang mengandungi Sibutramine pada Oktober 2010
Untuk pertanyaan lanjut hubungi Pusat Panggilan Farmasi Kebangsaan di talian 1800 88 6722 (Isnin-Jumaat; 8pg-5ptg)
atau layari laman sesawang Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK)www.bpfk.gov.my

P/S : So berhati-hati apabila menggunakan atau mencari produk pelansing!

Thank you for coming : )

CUCI BUAH PINGGANG DENGAN HANYA RM 1.00 !

Noor Hayati | 12:13 pm | 2Comments |

Salam.


Selama bertahun-tahun kita mengunakan buah pinggang dalam proses biologi badan, kandungan garam dan racun yang kita tidak tahu bertapa banyak jumlahnya, dan kita tidak pernah mencucinya kecuali bagi yang bermasalah sahaja, tapi tahukah anda dengan hanya RM1.00, anda mampu mencuci buah pinggang yang banyak berjasa pada kita ini, caranya mudah sahaja beli seikat daun SUP, cuci bersih-bersih , potong kecil2 , masukkan kedalam periuk , masukan air bersih , didihkan untuk sepuluh minit sahaja , sejukkan , tapis , masukkan kedalam botol yang sesuai dan disimpan dalam peti sejuk , amalkan meminumnya segelas sehari , insyaaallah anda akan rasa perubahannya , segala kandungan garam dan racun2 akan dikumuhkan melalui air kencing. Daun SUP telah diketahui sebagai satu kaedah rawatan pembersihan yang terbaik untuk buah pinggang kita dan ia adalah semula jadi!

Thank you for coming : )

Boleh Ke Tukar Course Uitm Ni?

Noor Hayati | 9:53 am | 0Comments |

Salam. 

Seperti yang tiey dah bagitau korang kat entry sebelum nih, tiey dapat Diploma Sains kat Uitm Kota Kinabalu. And course yang tiey dapat adalah sains gunaan. First sekali yang ada dalam kepala otak, apa tu sains gunaan? Ya Allah. Baru first time dengar kot. Haha.Then, tiey pergi lah servay mana-mana blog yang ada cakap pasal diploma sains gunaan nih. And ini adalah subjek-subjek yang bakal dipelajari nanti for 6 semester.



pic credit to : tiey

Part refer to semester.

Okay. One words. KENAPA PERLU ADA CHEMIST? KENAPA PERLU ADA ORGANIC CHEMISTRY? Aduiii. Minat chemist boleh jugak la, tapi ak minat organic chemistry. Tolonggglahhh. Boleh ker tukar course nih? Really confused. Uwargggghhh..

p/s : Pilihan terakhir adalah politeknik. Kalau course popi pun tak berkenan jawabnya terpaksa lah ambil uitm nih jugak! Arghhh. Stress.


Thank you for coming : )

CPC Campaign #9 and #10

Noor Hayati | 9:41 am | 1Comments |

Salam.

Once again, thanks to en Nuffnang kitew! Hehe. Dapat juga CPC yang ke #9 and #10 from Downy Dolce and Whisper. More eksaited sebab dalam masa sehari dua-dua terus dapat! Haha. Hopefully, meningkat lagi lah lepas nih. Tak lupa juga for other bloggers yang tolong click and rajin terjah blog tiey. Tehee~




P/S : Kalau nak minta click iklan korang, leave your URL kat bawah yea! Oh ya, jangan lupa jugak tolong clickkan mana-mana iklan tiey yang bersarang kat blog nih yea! Haha.




Thank you for coming : )

Tuesday, 13 May 2014

Kenapa ada pelajar yang mendapat keputusan SPM yang baik tetapi gagal mendapat tempat di IPTA ?

Noor Hayati | 9:52 pm | 4Comments |

Salam.

Ada beberapa kes yang telah dirujuk kepada saya tentang kegagalan beberapa orang pelajar yang mendapat keputusan yang agak baik dengan mendapat 5A dan 7A tetapi gagal mendapat tempat di IPTA – di dalam program yang dipohon. Untuk itu, saya telah membuat analisa terperinci ke atas 2 daripada beberapa calon yang dirujuk sebagaimana berikut.

Keputusan SPM yang diperolehi 2 calon (contoh kes sebenar)

Andaian untuk pelajar C (aliran sains)
- Digunakan sebagai benchmark
- Mendapat gred A dalam 5 mata pelajaran utama dan gred B & C dalam matapelajaran lain

Pelaksanaan Dasar Meritokrasi Pengambilan Pelajar ke IPTA

Kementerian Pengajian Tinggi telah melaksanakan dasar pengambilan pelajar ke IPTA berasaskan kepada prinsip meritokrasi yang mengguna pakai 90% markah akademik dan 10% markah ko-kurikulum untuk menentukan merit setiap pemohon. Untuk sesi 2012/2013 tiga(3) buah politeknik Premier juga akan mengguna pakai dasar yang sama. Berdasarkan kepada contoh-contoh di atas berikut adalah bagaimana pencapaian pelajar dinilai berdasarkan kepada kaedah meritokrasi yang diamalkan

Pengiraan merit

 Sebagai Perbandingan dan Panduan

  • Walaupun calon A dan calon C sama-sama mendapat 5A tetapi calon C mendapat jumlah mata merit yang lebih tinggi dari calon A dengan perbezaan markah merit yang sangat besar sebanyak 31.50 markah
  • Begitu juga calon B yang mendapat 7A tetapi di dalam pengiraan meritnya beliau hanya mendapat 71.99 berbanding dengan calon C yang hanya mendapat 5A tetapi jumlah mata meritnya adalah 80.50 dengan perbezaan sebanyak 8.51 markah
  • Walaupun calon B mendapat markah merit yang agak tinggi, namun beliau tidak berjaya mendapat tempat di IPT kerana mendapat gred D dalam mata pelajaran matematik – yang merupakan syarat khas program untuk kemasukan ke semua program pra-universiti(asasi/matrikulasi) dan menjadi syarat pada hampir kesemua program diploma di IPTA dan juga Politeknik, Kementerian Pengajian Tinggi.
Di UPU, markah merit yang diperolehi oleh setiap pemohon akan disusun mengikut program yang dipohon oleh pelajar dari yang paling tinggi hingga yang terendah
  • Jika ada tie atau persamaan markah – bilangan gred A+ akan di ambil kira
  • Jika masih ada tie atau persamaan markah markah akademik dan ko-kurikulum akan diambil kira
  • Jika masih ada tie atau persamaan markah lagi, jumlah gred A (A+, A dan A-) akan diambil kira
  • Kedudukan ini akan menentukan peluang untuk pelajar yang memohon untuk mendapat tempat
Pelajar sebenarnya boleh membuat pengiraan sendiri markah merit yang akan diperolehi; Malah pelajar boleh mula cuba mengira seawal mereka mendapat keputusan peperiksaan percubaan SPM

Andaian Salah oleh pelajar

Di dalam kes yang dirujuk ini calon mengakui beberapa perkara berikut
  • Calon A bercita-cita untuk melanjutkan pengajian ke UIAM untuk mengikuti pengajian Asasi Undang-undang dan bercita-cita untuk meneruskan pengajian dalam bidang undang-undang dan syariah (double degree). Beliau membuat andaian bahawa untuk menjadi seorang peguam mata pelajaran Bahasa, Sejarah, Pendidiakn Al-Quran & As-Sunnah; Pendidikan Syariah Islamiah sangat penting untuk menjadi seorang peguam atau pengamal undang-undang sivil dan juga perundangan Islam – secara logiknya.
  • Beliau juga tidak memberikan perhatian kepada mata pelajaran sains dan juga matematik yang sebenarnya lebih penting sebagai mata pelajaran utama dalam pengiraan merit untuk calon dari aliran sains.
  • Keadaan yang hampir sama juga dengan calon B, tetapi yang agak malang sedikit adalah beliau hanya mendapat gred D dalam mata pelajaran Matematics – yang merupakan antara syarat yang kemasukan yang ‘standard’ di dalam hampir semua program pengajian di IPTA

Rumusan dan panduan

  1. Pelajar MESTI memastikan mendapat gred yang terbaik untuk 5 mata pelajaran utamabagi setiap aliran pengajian sebagaimana berikut
    1. Aliran Sains – Matematik; Matematik Tambahan, Fizik & Kimia dan Biologi atau 1 subjek lain
    2. Aliran Sastera – Bahasa Melayu, Matematik, Sains, Sejarah dan 1 subjek lain 
  2. Memastikan mendapat gred yang baik dalam 3 lagi mata pelajaran lain – yang sebaiknya mata pelajaran yang berkaitan dengap program pengajian yang ingin dipohon
  3. Jangan mudah rasa gembira dengan hanya melihat bilangan gred A yang diperolehi; Tetapi hendaklah melihat gred yang diperolehi untuk mata pelajaran tertentu (5 mata pelajaran utama mengikut aliran dan 3 mata pelajaran lain serta syarat khas program) yang akan menjamin peluang untuk mendapat tempat di IPTA terpilih dalam program pengajian yang diinginkan – berdasarkan kepada dasar meritokrasi.

Sumber Rujukan dan Panduan



Thank you for coming : )