My Buddies

Jom Baca Entry Menarik Ni !

Tuesday, 23 December 2014

JUBAH AISYAA SEQUIN HOT SELLING !!

Noor Hayati | 11:00 am | 0Comments |

SALAM.

RM85SM / RM90 SS (include postage)
MATERIAL : SATIN + SEQUIN LACE
UKURAN : free size ( FIT XS - L )
BAHU 16
DADA 32-38
PINGGUL 44
LABUH - 57 inci
PANJANG LENGAN - 23.5 inci

** Lace sequin mewah di lengan
** Ada zip di lengan 'mesra wuduk'
** BF friendly (butang di dada)
** Pilihan warna yg sangat menarik










BERMINAT ? BOLEH WHATSAPP ATAU INBOX 019-5369015


Thank you for coming : )

Monday, 22 December 2014

GIVEAWAY KUSARAH 2014

Noor Hayati | 5:54 pm | 2Comments |


salam.


*klik banner untuk join

Syarat-syarat penyertaan;
  • Warganegara Malaysia
  • Seorang blogger sama ada lelaki atau perempuan
  • Patuhi semua syarat yang ditetapkan
Start : 25 November 2014
Deadline : 25 December 2014
Winner Announce : 27 December 2014 (My Birthday! Tick on your calendar :p)


PRIZES

Top Refferral; [ 1 Winner ]
  • Tribal Blouse
  • 2x Button Badge

Top Comment in your entry (more than 40 comment); [ 1 Winner ]
  • 2x Chiffon Shawl 

Random Winner; [ 5 Winner ]
  • 5x Mystery Gift

Thank you for coming : )

Saturday, 20 December 2014

Roti Manis Lembut Gebu

Noor Hayati | 3:00 pm | 0Comments |

SALAM.




Sumber : Anie Japri
Bahan :
500 G TEPUNG HIGH PROTIEN
250 ML AIR SEJUK PETI
1 BIJI TELUR
30 G SUSU TEPUNG
80 G BUTTER @MAJERIN
1 SUDU KECIL GARAM
85 G GULA
1 PAKET YIS(11GM)
CARA:
MASUKKAN SEMU BAHAN CECAIR KE DLM BREAD MAKER.
MASUKKAN BAHAN2 KERING.SET NO 8 UTK DOUGH.
DAH SIAP KELUARKAN DOH DAN BENTUKKAN.
BIAR DOH NAIK SEKALI GANDA.
BAKAR SUHU 160C-15-20 MINIT..

MASA MEMBAKAR IKUT KEADAAN SUHU OVEN MASING2
Cara ( Guna Mixer ) :
Satukan semua bhn2 kering kecuali garam dalam bowl.
Masukan butter / marjerin, putar perlahan sambil masukkan telur, garam dan air sejuk..
Tukar speed laju dan putar lagi hingga doh licin, kental seperti gmbr dibawah...
Masukkan doh kedalam mangkuk besar, tutup dengan kain bersih lembab dan biar doh naik lebih kurang 45 minit...
Kluarkan, tumbuk2 (Biar Angin Keluar) dan uli doh sebentar menggunakan tangan dan terus bentukkan doh itu.
Biarkan naik sekali lagi dan sapu kuning telur dan bakar selama 30 minit dengan suhu 150c.
Kluarkan roti dan sapu marjerin..
Sedia dimakan..

Thank you for coming : )

Wednesday, 17 December 2014

BERHATI-HATI DENGAN 4 MAKANAN INI !!

Noor Hayati | 4:30 pm | 1Comments |

SALAM.



BERHATI-HATI DENGAN 4 MAKANAN INI
Mee Segera
Tahu tak kenapa mee segera boleh tahan lama dalam keadaan keras dan akan menjadi lembut apabila direndam dengan air panas? Ini disebabkan oleh kandungan wax(lilin) dalam mee tersebut yang membolehkannya tahan lama. Katakanlah, hari ini anda makan mee segera , dan esoknya korang terasa nak makan mee segera lagi, jangan makan ok. Pastikan anda makan 3 hari berikutnya kerana wax mengambil masa selama 3 hari untuk dihadam. Bayangkanlah kalau anda makan mee segera setiap hari, berapa banyak kandungan wax yang terkumpul dalam perut anda. Dan ini sebenarnya boleh menyebabkan kanser yang boleh membawa maut.

Sardin
Pemerhatian pertama atau kes pertama yang digunakan sebagai bahan bukti betapa buruknya amalan makan sardin ialah ketumbuhan fibroid di dalam rahim. Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign yang tidak merebak ke bahagian lain tubuh. Sebenarnya berdasarkan pemerhatian- pemerhatian lalu ini boleh dirumuskan seolah-olah di dalam tin ikan sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen (bahan kimia penyebab kanser). Apabila kerap dan sudah cukup tempuhnya, ia akan menyebabkan tumor atau kanser sama ada benign atau malignan.

Minuman 3 in 1
Persatuan Pengguna Pulau Pinang(CAP) mendakwa seorang yang minum sebanyak 20 gelas 3 in 1 dalam masa sebulan berpotensi untuk menghidap lebih dari 60 jenis penyakit kronik. Berdasarkan kajian yang telah dibuat sejak 10 tahun lalu ke atas satu pek minuman coklat 3 in 1 seberat 28 gram,terdapat 55.6 % kandungan gula di dalamnya yang bersamaan 3 sudu teh manakala kopi (20 gram) ialah sebanyak 51.5 % kandungan gula bersamaan dengan dua sudu teh gula. Besar kemungkinan kadar kandungan gula yang dimasukkan dalam pek itu kini ditambah sebanyak dua kali ganda selain krimmer.

Panadol
Panadol adalah ubat yang bertoksik kepada tubuh manusia. Ia akan merosakkan organ hati dan Panadol akan tinggal di dalam tubuh manusia selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Panadol ni sebenarnya adalah sejenis “painkiller”, semakin banyak kita consumed, semakin lama semakin kurang kesannya pada badan kita. Bererti kita perlukan dos yang lebih lagi bila ia kurang berkesan Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka yang terpaksa melahirkan anak secara bedah, ubat tahan sakit yang diberi mestilah tinggi dosnya. Tapi kalau terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup dos ubat tahan sakit yang diberi tadi akan memberikan kesan sifar terhadap kesakitan yang kita alami dan kita perlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit.

Seboleh bolehnya elakkan la 4 jenis makanan kat atas. Cari makanan alternatif lain macam roti(terutama roti serat), biskut, dan lain lain yang bukan makanan segera. Sayangi diri kita, kalau dah sakit nanti lagi banyak duit yang kita kena keluarkan....

Thank you for coming : )

Sunday, 14 December 2014

Ayam Goreng Pandan

Noor Hayati | 2:00 pm | 0Comments |

SALAM.

Bahan2nya :
1kg peha Ayam Segar
3 batang serai – dikisar
1 inch halia – dikisar
1/2 inch lengkuas – dikisar
4 ulas bawang putih – dikisar
1 sudu teh serbuk kunyit
Gram & gula pasir/merah secukup rasa
Secukup daun pandan untuk dibalut pada ayam
Minyak 3 sudu besar digaulkan pada ayam
Batang lidih (Tooth Picks)
Minyak secukup untuk menggoreng

Cara2nya :
Gaulkan ayam bersama rempah2 yang dikisar, perap ayam nya dalam 1 jam. Balutkan ayam bersama daun pandan dan ketik dengan lidi. Panaskan minyak secukup untuk digoreng. Sajikan dengan nasi panas dan juadah lain. Cicah dengan cili sos.

Thank you for coming : )

Friday, 12 December 2014

Kek Pisang Blended

Noor Hayati | 10:00 am | 0Comments |
SALAM.
1 cawan gula
1 cawan minyak masak
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh sodabikabonat
3 biji telur
4 biji pisang berangan or 11 biji pisang emas


cara yg mudah..
-masukkan semua bahan ke dalam blender
-balik dan gaul kan supaya rata
-masuk kan dalam paper cup..
-kukus 10-15 minit..

*siap~selamat mencuba...

Thank you for coming : )

Thursday, 11 December 2014

Khasiat Air Kelapa Muda

Noor Hayati | 2:30 pm | 1Comments |

Salam.



Air kelapa muda juga boleh digunakan untuk perubatan kerana sifatnya yang semulajadi dan datang terus dari alam. Seelok-elok air kelapa adalah air kelapa muda yang diambil dari pokoknya.
Air kelapa muda yang telah diruqyah apabila dicampurkan dengan sedikit garam bukit sangat bagus untuk rawatan santau dan batuk berdarah. Lebih-lebih lagi kalau sudah diruqyah dengan ayat-ayat al Quran, selawat dan doa-doa kesembuhan yang warid dari Rasululullah saw.
Air kelapa yang dicampur dengan garam bukit juga sangat bagus untuk rawatan ketagihan dadah, rokok dan seumpama dengannya. Kaedah ruqyah yang sesuai untuk rawatan tersebut adalah membacakan 40 kali al Fatihah kepada campuran tersebut.

Air kelapa mempunyai banyak khasiat yang dibuktikan secara saintifik. Antaranya:
(1) Khasiat air kelapa membantu untuk menyejukkan tubuh seseorang dan menormalkan suhu didalam badan.
(2) Air kelapa mampu untuk menambahkan lagi kandungan air dalam badan dan mengelakkan daripada tubuh anda terhidrasi. Selain itu, khasiat air kelapa juga boleh dijadikan minuman tenaga.
(3) Air kelapa juga adalah merupakan ejen pengangkut khasiat seperti nutrien dan oksigen ke sel tubuh seseorang.
(4) Apabila seseorang bersenam, tubuh mereka akan mengeluarkan air dari dalam badan (peluh), air kelapa boleh dijadikan minuman berkhasiat untuk menambah semula kandungan air didalam badan anda.
(5) Khasiat yang ada didalam air kelapa membantu untuk meningkatkan kadar metabolisme seseorang.
(6) Air kelapa boleh dijadikan sebagai minuman diet. Ia kerana khasiatnya juga turut membantu untuk mengurangkan berat badan seseorang.
(7) Khasiat air kelapa turut membantu untuk menyahtoksik dan juga melawan kuman didalam tubuh anda.
(8) Air kelapa turut boleh digunakan sebagai rawatan sembelit. Ini kerana khasiatnya membantu untuk membersihkan laluan sistem pencernaan seseorang dan mengelakkan daripada tersumbat.
(9) Seorang peminum air kelapa juga akan meningkatkan sistem imunisasi didalam badan mereka. Khasiat ini berguna untuk melawan penyakit.
(10) Kajian saintifik juga menunjukkan khasiat air kelapa mampu untuk mengawal penyakit diabetis.
(11) Khasiat air kelapa terkenal untuk membantu tubuh melawan panyakit selesema, demam dan juga AIDS.
(12) Air kelapa membantu untuk menstabilkan PH tubuh seseorang dan juga berkhasiat untuk mengurangkan risiko kanser.
(13) Khasiat air kelapa turut digunakan untuk merawat penyakit buah pinggang dan juga batu karang.
(14) Khasiat air kelapa membantu untuk melancarkan lagi peredaran darah didalam tubuh seseorang.
Buah kelapa yang sudah gugur, tidaklah terjamin airnya masih elok atau tidak.

Thank you for coming : )

Wednesday, 10 December 2014

BAHAYA “RUMPAI MIANG MEXICO”!!

Noor Hayati | 10:24 pm | 0Comments |


SALAM.


KEJADIAN ALAHAN KULIT DAN GEJALA GANGGUAN SISTEM PERNAFASAN AKIBAT TERDEDAH KEPADA “RUMPAI MIANG MEXICO”
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin merujuk kepada keratan akhbar The Star bertarikh 09 Disember 2014 yang melaporkan kejadian alahan pada kulit dan gejala gangguan pada sistem pernafasan di kalangan pekerja ladang kelapa sawit di Sidam Kedah. Laporan tersebut menyatakan kemungkinan kejadian tersebut adalah berkaitan dengan “Rumpai Miang Mexico (Parthenium hysterophorus)”.
Untuk makluman, “Rumpai Miang Mexico” adalah sejenis tumbuhan liar yang berasal dari beberapa negara di Amerika Selatan dan Utara sebelum tersebar ke Asia, Afrika dan Australia. Rumpai ini dikatakan berbahaya kerana boleh memberi kesan yang teruk kepada ekosistem semulajadi, sektor pertanian dan ternakan serta menyebabkan alahan kepada manusia.
Bahan kimia yang terdapat pada rumpai Miang Mexico (debunga, bahagian akar, daun dan batang) iaitu parthenin, hymenin dan ambrosin dikenalpasti boleh memberi kesan ke atas kesihatan manusia. Golongan yang berisiko adalah mereka yang terdedah secara langsung dengan “Rumpai Miang Mexico” terutamanya kanak-kanak dan orang tua. Namun begitu, tidak semua yang terdedah mengalami reaksi alahan atau alergi. Sesetengah orang mengalami gejala apabila pendedahan berterusan dan berulang kali. Gejala daripada tindakbalas alahan adalah seperti ruam kulit, kulit mengelupas, gatal-gatal pada kulit, mata bengkak, dan allergic rhinitis serta gangguan pada sistem pernafasan seperti selsema dan asma.
Berdasarkan maklumat terkini, didapati tiada peningkatan tren pesakit dengan gejala alahan kulit dan pernafasan seperti asma dilaporkan dari fasiliti kesihatan di negeri-negeri yang terlibat seperti Perak, Kedah, Negeri Sembilan dan Selangor.
Sehubungan itu, KKM ingin menasihati orang awam supaya mengelakkan diri daripada terdedah atau tersentuh (contact) dengan “Rumpai Miang Mexico”. Adalah dinasihatkan juga, mereka yang mengalami gejala alahan atau masalah pernafasan akibat terdedah dengan rumpai ini, segera mendapatkan rawatan di fasiliti kesihatan berhampiran dan memaklumkan kepada pengamal perubatan yang merawat berkaitan sejarah pendedahan terhadap rumpai tersebut.
KKM akan memantau situasi kejadian yang melibatkan “Rumpai Miang Mexico” ini dan meminta agar Kementerian atau agensi yang berkaitan mengambil tindakan yang sewajarnya bagi mengawal atau memusnahkan rumpai atau tumbuhan tersebut yang boleh mengakibatkan kesan kesihatan kepada orang awam.
Sekian dan terima kasih.
DATUK DR. NOOR HISHAM BIN ABDULLAH
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia
09 Disember 2014

Thank you for coming : )

Ya.. Sudah Terlalu Lama Menyepi Di Blog Sejak Menjadi OT ..

Noor Hayati | 10:11 pm | 1Comments |

Assalammualaikum..

Yaa, its been a long long time ago. Last update bulan 6 rasanya. Kenapa? Kenapa?
Kerana masaku sebelum ini difokuskan lebih kepada study. Memandangkan diberikan rezeki untuk menjadi pelatih Jurupulih Cara Kerja a.k.a Occupational Therapy di Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Johor Bahru dengan serta merta aku quit dari dunia blog. Dan memandangkan baru hari ini password ku telah recovery so aku pun mula melepaskan kerinduan bersama mu wahai blog.


Jurupulih Cara Kerja? Apa tu ? Fisioterapy tu ke? Yang urut-urut tu ke? Aku pun dulu tak tau langsung apa itu OT.  The answer is no. First question semua orang akan tanya benda yg sama. Lemme explain to u all, Yaa, OT dengan fisio memang mcm sepupu. Tak boleh dipisahkan. OT is a professional job under KKM and it is more towards independence living, atau dalam erti kata lain OT lebih kepada keberdikarian hidup. Contohnya aktiviy daily living, instrumental activity daily living, sleep and rest, work, play, leisure and social. 

So, aktiviti dilakukan kepada patient untuk melatih patient untuk membuat aktiviti tu secara sendiri Eh, banyak cakap pulak dah. HEHE. Overall and as conclusion, bila aku mulai mendalami dan menghayati OT dengan klinikal baru-baru ni, barulah mata terbuka luas dengan pekerjaan OT. Yes! Memang best! Best bila kita tahu tahap pencapaian patient tu dari mula dia cant do anything until he/she can do anything infront of your eyes until discharge. So, kita boleh nampak perkembangan patient depan mata kita sendiri. And the best feeling is, uolls rasa OT sangat hebat sehingga dapat memulihkan pt dari tak boleh gerak jadi beransur pulih dan dapat bergerak semula.

Even baru sem 1 and still freshie, bila kita cuba fahami dan hayati sesuatu benda kebaikan kita akan mulai rasa suka dan yes, pahala sentiasa berpanjangan in shaa Allah. No more regret to keep moving and always understanding more about OT.

Baiklah, sekian dari mak jemah, panjang lebar pulak explaination kite nih. HEHE. Sampai ketemu lagi.
SALAM

Thank you for coming : )