My Buddies

Jom Baca Entry Menarik Ni !

Monday, 5 May 2014

Tutorial : Cara Buat Header Comel Guna Photoscape dan Gimp 2.6

Noor Hayati | 2:29 pm | 4Comments |

Salam. 

Hai uolls! Tajuk tak boleh blah. Haha. Bajet comel. Hihi :P
Okay, tutorial kali nih memang agak complicated sikett sebab panjang berjela-jela. Tapi kalau korang dah memang expert buat header dengan software editor memang senang lah kan. Kalau korang nak edit lebih cantik boleh guna Photoshop. Tapi lebih complicated daripada guna Photoscape. Kalau tiey Phostoscape lebih mudah lah nak edit. Tapi kalau korang pro guna adobe memang lagi gempak lah header korang! Hihi.

** Kalau tak ada Photoscape boleh download kat sini
** Kalau tak ada gimp download kat sini 

1. First bukak Photoscape and pilih editor. Korang click pada Menu macam dalam gmbar kat bawah nih. Then, click new photo.


2. Then, dia akan keluar macam nih. Korang boleh adjust width and height ikut saiz header korang ya! Color ikut suka hati korang.



Add caption


3. So, kalau  korang nak buat text kat header korang click pada object, then click text macam dalam gambar kat bawah nih.


4. Hasilnya akan jadi macam nih lah. Tapi korang bolehlah edit font, colour and size ayat korang ya!


5. Kalau nak letak gambar, click picture and korang choose lah gambar apa nak letak macam dalam gambar kat bawah nih.


6. So, hasilnya akan jadi macam nih! Comel takk? Hihi :P


7. Kalau korang nak buat header korang jadi transparent, boleh ikut macam kat bawah nih yea! Firstly, tuto nak transparent kan header nih tiey credit to : wanie

Okay, jom mulakan !

01 . Buka Gimp2 > Open > Pilih Gambar .


02 . Tekan fuzzy > klik pada gambar .


03 . Tekan layer > transparency > add alpha channel


04 . Tekan delete yang ada pada keyboard korang di belah kanan , nampak ? Okey ! tekan .

05 . Dah delete , gambar jadi macam nie


06 . File > Export . Jangan tekan save atau save as

07 . Name jpg tukar kepada png > tekan export dekat bawah .

08 . Buang tanda tick pada kotak atas dan bawah . Biarkan kotak 2 yang bertanda tu . Kemudian tekan Export .


09 . Dah siap !! Boleh tanda X pada kotak gimp , kalau keluar kotak . Tekan close without save .







Thank you for coming : )

4 comments:

Ms Love Quotes said...

Thank you so much sis :) dah lama I cari nak buat header yang boleh transparentkan photo sy thank you so much :)

Easy Design said...

Wah! Sangat membantu lah tutorial ni.
Terima kasih tuan tanah. Dah lama carik tuto ni :)

Faiz GT said...

Bagus ..dan senang faham:)

Faiz GT said...

menarik dan senang faham..:)