My Buddies

Jom Baca Entry Menarik Ni !

Saturday, 19 April 2014

STRESS : Bagaiman Cara Anda Mengatasinya?

Noor Hayati | 5:37 pm | 0Comments |
Salam.

Anda mengalami masalah stress yang teramat? Tak tahu cara nak overcome stress? Mari kita selesaikan masalah anda.

Stress adalah tekanan yang kita tak dapat elakkan dalam seharian hidup kita. Betul dak? Tipulah kalau tak stress kan. Tak normal lah tu.

Baiklah, apa yang anda lakukan ketika mengalami stress? Some of few people bila tiey tanya' eh, korang kalau stress buad apa ek?'

Some of people dorg release tension dengan makan banyak-banyak sampai hilang stress, makan coklat,aiskrim and so on lah. Ada jugak yang pergi tempat-tempat yang full of peaceness cthnya pergi pantai, teriak sekuat-kuat hati, melompat-lompat kat pantai tu. Tapi ada jugak some of people mostly lelaki la : merokok. Lebih parah lagi yang ambil alcohol bagai. Nauzubillah. Itu bukan jalan penyelesaian untuk sesuatu masalah.

There are some tips di mana Rasulullah s.a.w selalu mengamalkannya bila baginda lagi sedih : 

1. Melihat daunan hijau. 2. Mendengar deruan air yg mengalir. 3.Melihat wajah-wajah yg menceriakan.

Boleh jugak kita amalkan bila stress. In sha Allah kurang sikit stress tuh. Ingat, berfikir dulu sebelum bertindak. Jangan terlalu emosi hingga makan diri sendiri. Ingatlah tuhanmu.





Thank you for coming : )

No comments: