My Buddies

Jom Baca Entry Menarik Ni !

Saturday, 19 April 2014

Resepi Choclate Muffin

Noor Hayati | 11:35 pm | 0Comments |


Salam.

Hai uolls ! Actually dah lama buad cupcake ni tapi baru nak uptade kat blog. Faham je la sibuk kan. Erk? Abaikan. Hee. Actually resepi dia ni memang simple tahap dewa sebab bahan-bahan senang nak dapat!


Ini adalah tepung choclate muffin mix 500g. Actually tepung nih dah ready made. Tak perlu tambah gula and choclate sebab dia dah mix. Dah nama pun choclate mufin mix kan. hihi. Boleh didapati di bakery. Kalau supermarket tuh memang tak de lah.
*Sorry, kalau tak berapa jelas. Tepung terlalu banyak sampai t'himpit. Ni lah jadinya*



Bahan-bahan :

250g tepung choclate muffin ( tiey bagi dua je tepung tu. So ada baki lagi separuh boleh buat lagi. hihi )
5 biji telur

Cara-cara :

1. Pukul telur hingga kembang dan putih dengan menggunakan mixer.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis.
3. Putar lagi dengan mixer sebab bila telur yang dah kembang tu dicampur dengan tepung, so adunan tu akan menurun. Sebab tu kena putar lagi sampai adunan tu tinggi semula nanti tak kembang masa dibakar.
4. Masukkan ke dalam cup. 
5. Bakar selama 30 minit dengan suhu 130 darjah celcius.
6. Siap dan boleh dihidangkan.

p/s : Kalau nak tambah choclate rice kat atas muffin tu pun boleh macam tiey buad. hehe.

Tadaa ! Inilah hasilnya. Kembang dan merekah-rekah macam muffin kenny roagers ! haha *abaikan lawak aku*



Semoga Berjaya !

Thank you for coming : )

No comments: