My Buddies

Jom Baca Entry Menarik Ni !

Tuesday, 1 January 2013

Tutorial : Cara tukar font post title and sidebar title

Noor Hayati | 5:54 pm | 0Comments |
Assalammualaikum .. 

Hye u all , hee ..

Korunk nak buad tuto tak ??

Jom laa , Tiey ajar korunk ! Kita study macamana nak tukar font post title and sidebar okayy ?? Now , fokus taw ??

Post Title 

1. Log in > Template > Edit HTML 

2 . Tekan Ctrl + F serentak ! And cari kod niyh , kayy ?

h3.post-title

atau


.post h3 {




3 . Dah jumpa ? Oke , now korunk tengok kat bawah tu ada tulis niyh , tau ..

 font: $(post.title.font);

4 . Copy kod kat bawah niyh : 

font-family:"Verdana",Georgia,Serif; 


 5 . Paste kat bawah kod  font: $(post.title.font); yang korunk cari tadi tu ..


*Merah : Korunk tukar font yang korunk suka okayy ??


Dah ? Oke . Aipp , belom siap lagi sayang oii .. Hee .. 


Post Title Sidebar

1 . Tekan Ctrl + F and search for this code :

h2 {
2 . Ada jumpa tulisan semacam nie takk kat bawah tu ?? Relax ..

font: $(widget.title.font);

 3 . Then , paste je kod yang macam post title yang Tiey ajar tadi tu , alah yang nie : 

font-family:"Verdana",Georgia,Serif; 
kat bawah tu ya darling ? Faham murid2 ? Hee ..

4 . Siap . But , preview dulu , takot tak menjadi pulak , k ? If menjadi , save k .


Good Luck :) 






















Thank you for coming : )

No comments: