My Buddies

Jom Baca Entry Menarik Ni !

Monday, 18 April 2016

Orang kata VS Islam Kata

Noor Hayati | 11:31 pm | 0Comments |

Salam.





Kalau ikut orang kita dorang will saying " Eh dia tu tak da kerja, macamna nak kawin, nak bagi makan apa kat isteri ngan anak-anak dia nanti?" This is mentality orang sekarang. Instead, dalam Islam pun dah kata kalau nak rezeki kena kahwin. Tak pernah lagi nampak orang kita, Malaysia kebuluq. Overweight, obesiti, diabetis, tak payah cakap la kan. Why? Sebab when the person dah m'jalani rumahtangga, dia akan automatically feel responsible esp husband/father. Tak kisah lah kerja apa, yang penting halal dan selesai menjalankan kewajipan untuk memberi nafkah kepada keluarga. 




Sedekah? Memang susah nak sedekah, rasa macam sayang je duit tu kan nak bagi sedekah? I feel that too. Tapi bila fikir semula, rasa susah orang yang kita rasa tu tak setanding dengan orang susah di sekeliling kita. Sometimes people will judge pengemis kat jalanan"Alaa. ni mesti kena upah, haa..tu lah malas sangat nak kerja, sampai mengemis, bla..bla.." Tapi someone told me kalau kita nak sedekah orang tu dont judge the person. Hulur la berapa seikhlas hati, even kalau dia tipu pun thats is his/her bussiness with Allah lah kan. Yang penting kita ikhlas :) What you give, you will get back. Rezeki Allah tu luas. Even kadang-kadang kita pun tak sedar yg tu adalah rezeki. Ex : Kesihtan tubuh badan, makanan, tempat tinggal, etc..



Mentality orang Melayu, bila dah kaya baru bantu orang miskin. Sometimes we donno for example, hari ni kita bagi/belanja orang makan or etc.. Esok, lusa gaji kita naik, bisnes maju or anything. Tapi kita tak sedar sebenrnya tu lah rezeki yang kita dapat hasil kita memberikan bantuan kepada orang yang memerlukan.



Bila sakit sikit, mengeluh, memaki, depress and so on. It happen on me sometimes bila dah tak tahan sangat tapi redha je lah kan. Sakit itu adalah penghapus dosa. So, dont ever blame sakit, rasa nak mati, tercabut nyawa lah and so on. Semoga kitaterus istiqamah, In shaa Allah.

Thats all from me, thank you :) 





Thank you for coming : )

No comments: